Det här är en underbart god italiensk vegetarisk gratäng med aubergine, tomatsås, mozzarella och parmesan. Aubergine är ju en fantastisk grönsak men den är ganska smaklös och tråkig om man äter de rå, men lagar du till den rätt så händer det så mycket med smakerna. Här varvar du stekt aubergine i en form med massa ost och tomatsås. Det kan inte bli annat än ljuvligt med alla dessa goda ingredienser. Servera gärna med ett gott bröd att doppa i tomatsåsen.
 
Ingredienser (4-6 port):
3 mellanstora aubergine
1 1/2 msk salt
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
4 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 burkar plommontomater
1 dl vitt vin
salt
svartpeppar, nymalen
1 kruka färsk basilika
3 st Buffelmozzarella (á 125 g),
2-3 dl Parmigiano Reggiano, grovriven
 
Garnering:
2 kvistar cocktailtomater
Olivolja
Färsk basilika
 
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Skär aubergine i ca 0,5 cm tjocka skivor. Strö salt på skivorna och låt stå i ca 30 min, tills de börjar vätska sig. Under tiden gör du tomatsåsen.
3. Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja utan att den får färg i ca 2 minuter.
4. Tillsätt tomatpuré, vitt vin och tomater, som du mosar lite med en gaffel. Koka ihop under 15 minuter. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
5. Hacka basilikabladen och rör ner dem i såsen.
6. Torka av aubergineskivorna med ett hushållspapper och lägg dem på en plåt, ringla över lite olivolja.
7. Sätt in plåten mitt i ugnen i 15 minuter så att aubergineskivorna blir stekta. Alternativt steker du dem i en stekpanna.
8. Höj ugnsvärmen till 225 grader.
9. Smörj en ugnsfast form med olivolja. Varva aubergine, tomatsås, skivad mozzarella och parmesan.
10. Avsluta med lite sås och toppa med riven parmesan.
11. Gratinera i ugnen i 15-20 minuter.
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress