Det är väl inget som går upp emot nybakade frallor till frukost. Degen till de här kalljästa morot- och havrefrallorna rör du smidigt ihop på kvällen och låter dem jäsa i kylskåpet under natten. Snabbt och smidigt gräddar du sedan frallorna på morgonen och kan njuta av nybakat bröd till morgonkaffet. Tack Sandra Åkerfeldt @bakbubblan för detta utsökta recept som jag kommer göra många gånger.
 
Ingredienser (10 st):
25 g jäst
500 g kallt vatten
2 msk  rapsolja
360 g vetemjöl 
1 msk flingsalt
120 g havregryn
1-2 morötter
 
Topping:
Havregryn
 
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Lös upp jästen med vattnet. Vispa lite lätt för hand.
2. Tillsätt rapsolja och hälften av vetemjölet. Vispa igen.
3. Blanda i flingsalt, havregryn och resten av vetemjölet. Tillsätt sist riven morot. Blanda ihop allt tills det precis går ihop till en kladdig deg.
4. Plasta in bunken och ställ in i kylskåpet för jäsning i minst 6 timmar och max 12 timmar. Rör ihop degen på kvällen och baka frallorna på morgonen.
 
5. Sätt ugnen på 225 grader (varmluft) och täck en plåt med bakplåtspapper. Ställ in en djup plåt längst ner i ugnen.
6. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela upp i 10 bitar. Degen är ganska lös, knåda den inte. Strö på havregryn. Se till att frallorna inte längre är kalla när de ska gräddas.
7. Ställ in plåten med frallorna i mitten av ugnen. Ta ett glas med vatten och släng försiktigt in vattnet på ugnsplåten längst ner i ugnen. Ångan som skapas av vattnet gör att frallorna får en knaprig yta. Stäng luckan direkt och grädda frallorna i ca 15 minuter. Låt svalna på galler.
 
Lycka till!
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress