
En perfekt dessert efter en måltid när man egentligen är för mätt för att orka något mer. Den lena och gräddiga vaniljkrämen med sitt tunna knäcktäcke bara smälter i munnen. Den är väldigt lätt att göra och kan förberedas dagen innan. Crème brulée betyder "bränd grädde" och är en klassisk fransk dessert som det finns många varianter av. I detta recept är det bara ren vaniljsmak. Balansera gärna upp sötman med färska bär såsom hallon, blåbär eller jordgubbar.
Ingredienser (8 port):
6 dl vispgrädde
2 dl mjölk (3%)
1 1/2 dl strösocker
8 äggulor
1 vaniljstång alternativt 1 msk vaniljsocker
4 msk rårörsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader (ej varmluft).
2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna med en kniv. Lägg frön och stång i en kastrull med grädde, mjölk och socker. Låt koka upp.
3. Vispa äggulorna.
4. Ta upp vaniljstången ur gräddmjölken. Häll gräddmjölken över äggulorna under kraftig vispning. Fördela smeten i portionsformar som rymmer ca 1 1/2 dl vardera.
5. Ställ formarna i en långpanna. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 60 minuter. Smeten ska vara lite lös i mitten men stelnar när den kallnat.
6. Låt formarna stå i kylen övertäckta över natten.
Vid servering:
Strö råsocker över bruléerna och bränn av sockret med en brännare. Alternativt ställ in formarna högt upp i ugnen på 250 grader, grill. Låt ugnsluckan vara öppen. Låt stå någon minut tills sockret smält och fått färg. Passa dem noga.
Lycka till!