7 januari 2022

Crème brulée

DESSERT

En perfekt dessert efter en måltid när man egentligen är för mätt för att orka något mer. Den lena och gräddiga vaniljkrämen med sitt tunna knäcktäcke bara smälter i munnen. Den är väldigt lätt att göra och kan förberedas dagen innan. Crème brulée betyder "bränd grädde" och är en klassisk fransk dessert som det finns många varianter av. I detta recept är det bara ren vaniljsmak. Balansera gärna upp sötman med färska bär såsom hallon, blåbär eller jordgubbar.
 
Ingredienser (8 port):
6 dl vispgrädde
2 dl mjölk (3%)
1 1/2 dl strösocker
8 äggulor
1 vaniljstång alternativt 1 msk vaniljsocker
4 msk rårörsocker
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader (ej varmluft).
2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna med en kniv. Lägg frön och stång i en kastrull med grädde, mjölk och socker. Låt koka upp.
3. Vispa äggulorna.
4. Ta upp vaniljstången ur gräddmjölken. Häll gräddmjölken över äggulorna under kraftig vispning. Fördela smeten i portionsformar som rymmer ca 1 1/2 dl vardera.
5. Ställ formarna i en långpanna. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 60 minuter. Smeten ska vara lite lös i mitten men stelnar när den kallnat.
6. Låt formarna stå i kylen övertäckta över natten.
 
Vid servering:
Strö råsocker över bruléerna och bränn av sockret med en brännare. Alternativt ställ in formarna högt upp i ugnen på 250 grader, grill. Låt ugnsluckan vara öppen. Låt stå någon minut tills sockret smält och fått färg. Passa dem noga.
 
Lycka till!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress