
Starta en surdeg
Ingredienser:
Dag 1:
0.5 dl vetemjöl
0.5 dl rågmjöl
1 dl ljummet vatten
Häll 1 dl ljummet vatten i en noga rengjord glasburk med lock som rymmer ca 5 dl. Tillsätt mjölet och rör om till en ganska trögflytande slät smet. Förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket på glänt så att luftens bakterier når smeten. Ställ gärna en uppochnervänd plastbunke ovanpå burken.
Dag 2:
1 dl vatten
0.5 dl råmjöl
0.5 dl vetemjöl
Föhoppningsvis finns det nu några luftbubblor i surdegen och du kan känna en mild och aromatisk doft, men processen kan ta en till två dagar beroende på rumstemperatur och vilken typ av mjöl som du använt. Mata surdegen med vatten och mjöl och rör om. Förvara i rumstemperatur med locket på glänt och gärna med en uppochnedvänd plastbunke ovanpå.
Deg 3:
1 dl vatten
0.5 dl rågmjöl
0.5 dl vetemjöl
Mata surdegen. Rör om och förvara i rumstemperatur med locket på glänt.
Dag 4:
Nu är surdegen förhoppningsvis redo att bakas med. Glöm inte att mata din surdegsstarter dagen innan du ska baka med den. Mata den däremot inte direkt efter att du har bakat med den om du inte planerar att baka med den även nästa dag.