5 februari 2021

Svartbröd

BRÖD

Det är ju för härligt med nybakat bröd och himmelska dofter som sprider sig i huset. Det här är ett saftigt, mörkt bröd fullt av nyttiga fröer, som vår familj kallar för svartbröd. Det är ett lättbakat bröd som kräver ganska liten arbetsinsats, men däremot en lång jäsningstid. Men då kan du ju alltid ligga på soffan och läsa en bra bok medan du väntar.
 
Ingredienser (2 limpor):
6 dl ljummet vatten
50 g jäst
1/2 dl sirap
1/2 dl coloritsoja
3 tsk salt
2 dl rågkross
2 1/2 dl solrosfrön
1 1/2 dl linfrön
7 dl rågsikt eller grovt rågmjöl
6-8 dl vetemjöl
 
Gör så här:
1. Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sirap och soja.
2. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke.
3. Tillsätt de torra ingredienserna i vätskan och rör ihop till en jämn, tjock smet.
4. Klä två formar med bakplåtspapper.
5. Låt jäsa i 2-3 timmar under bakduk.
6. Grädda ca 45 minuter i 200 grader.
7. Pensla med varmt vatten.
 
Lycka till!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress