Jag köpte en ny ugnsäker stekpanna bara för denna paj, men det var det värt. Detta är en underbar, klassisk fransk äppelkaka med krispig smördeg och karamellstekta äpplen som gräddas i ugnen i en gjutjärnspanna. Den vänds sedan upp och ner innan servering och serveras med vaniljgrädde eller gräddig vaniljglass. Så magiskt god! 
 
Ingredienser (8 portioner):
5-6 äpplen
1 dl strösocker
100 g smör
1/2 dl vispgrädde
1 förp smördeg, kyld på rulle (á 250 g)
1 ägg
 
Till servering:
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Gräddig vaniljglass
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader (varmluft).
2. Skalal, kärna ur och skär äpplena i stora klyftor.
3. Smält sockret i en ugnssäker stekpanna. Tillsätt smöret och låt det smälta i sockret. Koka upp och tillsätt lite vispgrädde. Låt koka ihop till en karamell.
4. Ta från värmen. Lägg i äpplena i ett fint mönster. 
5. Lägg på mördegen som ett lock över äpplena. Vik in kanterna runt om. Pensla med uppvispat ägg.
6. Ställ in pannan i ugnen, ca 1 timme. Ta ut och låt svalna en aning.
7. Lägg ett fat som lock över pannan och vänd sedan stekpannan/kakan upp och ner på fatet. Var försiktig, karamellsåsen är riktigt het.
8. Servera med vispad grädde gärna smaksatt med vaniljsocker eller gräddig vaniljglass. Et voila!
 
Lycka till!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress