27 september 2020

Tiramisu

DESSERT

Tiramisu är en av mina favoritdesserter. Det är en italiensk, krämig efterrätt smaksatt med kaffe och likör. Tiramisu betyder "pigga upp mig", vilket passar perfekt på en dessert som gör mig alldeles lycklig. Den blir ännu godare om du gör den dagen innan den ska avnjutas. Pudra rikligt med kakao över.
 
Ingredienser (8 portioner)
2 dl vispgrädde
4 äggulor
0.75 dl strösocker
500 g mascarpone
200 g savoardikex
5 msk starkt kaffe
2-3 msk amaretto eller annan likör
kakao
 
Gör så här:
1. Vispa grädden fluffig.
2. Vispa äggulor och socker pösigt. 
3. Tillsätt mascarpone i äggsmeten och rör till en slät kräm.
4. Vänd sedan ner grädden försiktigt så att krämen behåller sin fluffighet.
5. Blanda kaffet med likören i en skål.
6. Lägg hälften av savoardikexen i botten på en form. Droppa försiktigt kaffe- och likörblandningen över varje kex med en liten sked. Kexen suger snabbt åt sig blandningen.
7. Bred hälften av mascarponekräm över kexen.
8. Lägg sedan resten av kexen över krämen, droppa kaffe- och likörblandningen på kexen och avsluta med ett lager mascarponekräm. 
8. Låt stå i kylskåpet minst 2 timmar, gärna över natten.
9. Sikta över rikligt med kakao när desserten ska serveras.
 
Lycka till!
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress