


En ljuvlig liten småkaka med mördegsbotten , marängtäcke och mandelspån. De riktigt smälter i munnen och det slinker lätt ner några för många. Den här kakan går alltid hem på fikabordet.
Ingredienser (ca 40 kakor)
Mördeg:
200 g tärnat smör
1 dl strösocker 90g
5 dl vetemjöl 300g
1 nypa salt
1 äggula
(ev 1-2 tsk kallt vatten)
Maräng:
3 äggvitor
3 dl strösocker
Mandelspån
Gör så här
Mördeg:
1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
2. Blanda mjöl, socker och salt i en matberedare eller i en bunke.
3. Tillsätt det tärnade smöret och äggulan och arbeta ihop till en deg. Tillsätt lite vatten om du tycker degen är smulig.
4. Dela degen i 6 delar och rulla ut till långa korvar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Platta till med fingrarna.
5. Grädda i ca 8-10 minuter.
6. Ta ut och låt dem svalna lite medans du gör marängen.
Maräng:
1. Vispa äggvitorna till hårt skum.
2. Vänd försiktigt ner sockret.
3. Spritsa marängsmeten på de halvgräddade längderna
4. Strö över flagad mandel
5. Grädda ytterligare 5 minuter eller tills marängen fått fin färg.
6. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i sneda bitar.
Lycka till!