11 september 2020

Köttbullar

KÖTTBULLAR

En riktigt svensk klassiker som serveras med potatismos, lingonsylt, inlagd gurka och en riktigt god brunsås. Detta gillar väl alla, nästan alla iallafall. Det finns ju hur många olika recept som helst på köttbullar. Jag har hittat ett som jag tycker väldigt mycket om, saftiga och smakrika köttbullar. Ett tips om du vill slippa allt matos när du steker köttbullarna är att rulla dem och försteka dem i ugnen ca 12-15 minuter i 175 grader (varmluft). Du kan sedan förvara dem i frysen tills de ska avnjutas. Då steker du dem så de får fin färg  och blir genomstekta.
 
Ingredienser (ca 75 köttbullar)
1 kg nötfärs
1 1/2 dl ströbröd
3 dl matlagningsgrädde/vispgrädde
1-2 gula lökar
1 tsk råsocker
2 ägg
2 msk fransk senap
1 msk kalvfond
2 tsk salt
1 msk tamarisoja
4 krm vitpeppar
4 krm svartpeppar
smör till stekning
 
Gör så här:
1. Blanda ströbröd och grädde och låt det svälla i ca 10 minuter.
2. Skala och finhacka löken. Stek löken mjuk på svag värme i smör och råsocker. Låt svalna.
3. Rör ner ägg, senap, fond, soja, salt och peppar i ströbrödsblandningen.
4. Tillsätt löken och sedan nötfärsen. Blanda till en smidig smet. 
5. Rulla bollar av smeten och stek köttbullarna på medelvärme i smör.
6. Du kan också försteka köttbullarna i ugnen ca 15 minuter i 175 grader. Förvara dem sedan i frysen tills de ska avnjutas. Då steker du dem så de får fin färg och blir genomstekta.
 
Lycka till!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress