
Bouf bourguignon är en fransk, härligt mustig köttgryta med rika smaker där köttet får koka i rödvin. Låt grytan koka ett par timmar och gör den en eller två dagar innan så köttet få dra till sig alla smaker och bli så där underbart mört. Gör gärna riktigt mycket när du ändå lägger ner tid på den.
Ingredienser:
2 kg nötkött av högrev
140 g bacon eller 100 g rökt sidfläsk
4 morötter
2 lökar
200 g champinjoner
5 vitlöksklyftor
(1 dl vetemjöl)
1-2 flaskor rödvin
salt och peppar
2 köttfond (fond "du chef" beef)
collorit soja
vinbärsgelé
1 kruka persilja
1 lagerblad
Gör så här:
1. Skär köttet i lite större bitar. Salta, peppra och bryn köttet i omgångar. Lägg ner det i en gryta.
2. Skär bacon/fläsket i grova bitar och stek tills det fått färg.
3. Skär champinjonerna och lökarna i grova bitar. Bryn tillsammans med fläsket och lägg sedan ner i grytan.
4. Skär morötterna i större bitar och lägg ner i grytan.
5. Rör ner de pressade vitlöksklyftorna i grytan.
6. Pudra eventuellt över mjöl om du vill att grytan ska få en simmigare konsistens.
7. Tillsätt vinet, ett par rejäla skedar vinbärsgelé, persilja, lagerblad och en skvätt soja för mörkare färg. Salta och peppra och låt grytan koka långsamt ett par timmar tills köttet är mört. Rör då och då.
8. Låt gärna grytan stå ett dygn eller två för en djupare smak och mer smakrikt och mört kött.
Lycka till!