
Jag älskar svartvinbärssylt, söt men ändå lite syrlig smak. Varje år när vinbären mognar i min trädgård bunkrar jag upp frysen med sylt som förhoppningsvis räcker till nästa sommar då det är dags att koka en ny omgång.
Ingredienser:
1 kg svarta vinbär
2 dl vatten
1/2 kg syltsocker
1 vaniljstång
Gör så här:
1. Rensa och skölj vinbären.
2. Lägg vinbären i en stor kastrull och tillsätt vattnet. Rör ner syltsockret lite i taget och koka upp.
3. Häll 1/3 av de nykokta bären i en bunke och mixa med en stavmixer. Häll tillbaka de mixade bären i kastullen.
4. Dela en vaniljstång på mitten och skrapa ut fröna. Lägg både vaniljfrön och stång i kastrullen och sjud 15 min. Skumma sylten
5. Häll den varma sylten i väl rengjorda och varma glasburkar och sätt på lock.
6. Förvara svalt och mörkt. Det går bra att frysa in dem.
Lycka till!