20 juli 2020

Shakshuka

VEGETARISKT

Den här vegetariska rätten kommer ursprungligen från Tunisien och är populär i Nordafrika och Mellanöstern.  Det är en kryddig tomat- och chiligryta, i vilken ägg pocheras. Stek löken på låg värme, riktigt länge. Då blir den söt och tar fram tomaternas sötma. Slösa med olivoljan och färska örter. Rätten serveras med ett vitt surdegsbröd.
 
Ingredienser (4 personer):
1 gul lök
Olivolja till stekning
3 klyftor vitlök
1 röd chilifrukt
1 röd paprika
6 tomater
3 lagerblad
3 msk färsk, hackad timjan + till servering
3 msk färsk, hackad persilja + till servering
1/2 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
2 msk tomatpuré
1/2 tsk sambal oelek
3 tsk honung
1 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
2 dl ljus lager (eller vatten)
4 ägg
 
Färsk Timjan/persilja/koriander till servering.
 
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Skala och tärna gul lök och stek i olivolja i en stekpanna på låg värme 10-15 minuter.
3. Skala och riv eller hacka vitlök och tillsätt i stekpannan. Stek 5 minuter till.
4. Hacka paprikan och chilin och lägg ner i lökblandningen. Stek ytterligare en stund.
5. Tärna tomaterna i grova bitar och lägg ner i stekpannan. Tillsätt kryddorna, tomatpuré och honung. Slå på ölen eller vatten, koka upp och låt sedan puttra på låg värme i ca 15 minuter under lock.
6. Häll grytan i en ugnsform. Knäck i äggen. Var försiktig så inte äggulan går sönder. Shakshukan ska vara så tjock att du kan göra små gropar där du knäcker i äggen. Ställ in formen i ugnen. Grädda Shakshukan i 5-10 minuter tills äggen precis har stelnat.
7. Garnera med färska örter och servera med ett gott vitt surdegsbröd.
 
Lycka till!
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress