

Ingredienser:
2 liter röda vinbär
3 dl vatten
9 dl syltsocker per liter avrunnen saft
Gör så här:
1. Rensa och skölj bären. Koka bär och vatten ca 10 min. Mosa bären så att de ger ifrån sig sin saft.
2. Häll bärmassan i en silställning och låt den självrinna ca 30 min. Mät upp den avrunna saften och häll den i en kastrull. Låt koka upp.
3. Tillsätt beräknad mängd socker, lite i taget. Låt koka försiktigt 15 min.
4. Gör geléprov. Häll lite gelé på en kall tallrik och dra en sked genom gelémassan. Rinner den inte ihop utan stannar med geléaktiga kanter är den klar, annars koka en stund till.
5. Ta grytan från värmen och låt stå några minuter. Ta bort skummet och häll sedan upp i varma och absolut rena glasburkar. Sätt genast på lock. Förvara i kylskåp.
Lycka till!