
Det här är en luftig och riktigt saftig sockerkaka med ljuvlig smak av kanelbulle. Smeten varvas med en socker- och kanelblandning som ger den härliga smaken. Den är så god så bara en bit till kaffet räcker inte.
Ca 12 bitar
Ingredienser (sockerkaka):
100 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Ingredienser (fyllning):
0,5 dl strösocker
0,25 dl brunt farinsocker strö
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smörj din form generöst med smör (ev. ströbröd beroende på vilken form du använder).
2. Börja med sockerkakssmeten. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Rör ner mjölken och ställ kastrullen åt sidan.
3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt och vänd försiktigt ner det i äggsmeten.
5. Tillsätt smörmjölken och vänd försiktigt samman till en jämn smet.
6. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål.
7. Häll 1/3 av sockerkakssmeten i formen. Strö på hälften av fyllningen på smeten, täck med ytterligare 1/3 smet. Strö på resten av fyllningen och häll tillslut på resterande smet.
8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25-30 min beroende på formens storlek. Känn med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt svalna innan du stjälper upp den.
Lycka till!