Frikadeller är, som ni säkert vet, större kokta köttbullar. Jag tycker om när de får koka i en smakrik och mustik tomatsås gärna med en härlig doft av vitlök. Servera med spagetti och riven parmesanost. En riktig Lady och Lufsen rätt.
 
Ingredienser till frikadeller (4 personer):
1 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
2 rivna vitlöksklyftor 
1/2 msk torkad basilika
1 tsk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
500g nötfärs
skal av 1 citron
 
Ingredienser till tomat- och paprikasås:
1 burk grillad paprika i olja (ca 290 g)
1 hackad gul lök
2 rivna vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
500g krossade tomater
1 tsk råsocker
1 dl vin eller vatten
salt
 
Topping:
Mozzarella
Hackad persilja
Riven parmesanost
 
Gör så här:
1. Börja med tomat- och paprikasåsen. Hacka de grillade paprikorna om det är stora bitar. Stek lök, vitlök och paprika i olja från paprikan. Tillsätt tomatpuré och sambal oelek. Stek någon minut under omrörning. Häll i krossade tomater, vatten, socker och salt. Låt stå och puttra ihop medan du gör köttbullarna. 
 
2. Blanda ströbröd, mjölk, ägg, vitlök, basilika, soja, salt och svartpeppar i en bunke. Låt svälla 10 minuter. Vänd ner färsen och riven citron. Forma till 12 stora köttbullar. 
 
3. Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och låt koka ca 15 minuter eller tills de är genomstekta. Vänd dem försiktigt efter halva tiden. 
 
4. Tryck ner bitar av mozzarella mellan köttbullarna. Toppa med riven parmesanost och hackad persilja. Låt koka en liten stund till.
 
5. Servera med spagetti och ytterligare parmesanost.
 
Lycka till!
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress