Det här kan nog vara det godaste bröd jag bakat någon gång. Fyllt med valnötter, fikon, plommon och andra godsaker. Det går relativt snabbt att baka eftersom det inte behöver jäsa. Helt underbart att skära upp en nybakad, ljummen skiva och njuta med smör och ost. Ett bröd som är så gott till julbordet eller frukosten/kvällsmaten med julskinka och senap.
 
Ingredienser (1 limpa):
10 katrinplommon eller dadlar
1 dl fikon
1 1/2 dl valnötter
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl grovt rågmjöl
1/2 tsk salt
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl linfrön
1 1/2 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft). 
2. Skär katrinplommon och fikon i mindre bitar.
3. Hacka valnötterna grovt.
4. Blanda alla torra ingredienser förutom bikarbonat i en stor skål.
5. Blanda ihop filmjölk, bikarbonat och sirap och tillsätt det med övriga ingredienser. Rör till en jämn smet.
6. Häll smeten i en form med bakplåtspapper eller som är smord och bröad.
7. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 1 1/2 timme.
 
Lycka till!
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress