
Jag älskar bröd och det här italienska focacciabrödet är himmelskt gott. Nybakat med mycket smör och någon god ost eller tapenade bara smälter i munnen, man äter alldeles för många. Slösa med olivoljan och rikligt med salt när du bakar. Man kan smaksätta på många olika sätt. Jag har här valt rosmarin och tomater. Focaccian är som godast när den äts samma dag som den bakats, gärna ljummen.
Ingredienser (2 bröd):
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl
körsbärstomater
färsk rosmarin
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och rör ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2. Tillsätt vetemjöl lite i taget och arbeta samman till en deg. Knåda den ca 5 minuter.
3. Låt degen jäsa till dubbel storlek under en bakduk, ca 45 minuter.
4. Sätt ugnen på 225 grader, varmluftsugn.
5. Häll ut degen på mjölat bakbord, dela i 2 bitar. Knåda och forma till 2 ovala bröd. Kavla ut tills de är ca 1 1/2 cm tjocka.
6. Olja in en plåt med olivolja och strö flingsalt över. Lägg degkakorna på plåten och låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 minuter.
7. Gör hål i degen genom att trycka ner fingrarna. Ringla över och pensla in rikligt med olivolja, strö över flingsalt och den smaksättning du önskar. Här har jag valt hackad färsk rosmarin och körsbärstomater. Tryck ner tomaterna i hålen.
8. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Lycka till!