26 september 2021

Frukostbullar

BRÖD

 
De här grova frallorna är så underbart goda med sin rika smak och härligt frasiga yta. 
Ingredienser (ca 30 frallor):
2 dl havregryn
2 dl grovmalt rågmjöl (fullkorn av råg)
1 dl vetekli
7 dl vatten
50 g smör
3 dl filmjölk
50 g jäst
1/2 msk salt
1/2 dl mörk sirap
16-17 dl rågsikt
 
Gör så här:
1. Koka en gröt av havregryn, rågmjöl, vetekli och vatten. Koka ca 5 minuter. Låt gröten svalna.
2. Smält smöret och blanda i filmjölken.
3. Rör ner smörblandningen i gröten.
4. Smula ner jästen i grötblandningen och rör om så att jästen löser sig.
5. Tillsätt salt, sirap och rågsikt.
6. Arbeta ihop degen. Den blir ganska lös.
7. Låt degen jästa ca 40 minuter.
8. Knåda degen på väl mjölat bakbord. Kavla ut degen 1 - 1 1/2 cm tjock. Stansa ut runda bröd.
9. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
10. Grädda bröden mitt i ugnen ca 8-10 minuter i 225 grader varmluft.
 
Lycka till!