
Det här är en knäckig toscakaka/paj med mandel och honung på Mandelmanns vis. Du kan självklart byta ut mandeln mot andra nötter. Eftersom den är väldigt söt passar det att servera den ljummen med lättvispad grädde.
Ingredienser (1 kaka):
Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
2 äggulor
3 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
3 msk honung
1 1/4 dl socker
75 g smör
1 1/4 dl hackad mandel
Gör så här:
1. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Kavla ut degen så att den passar i en smörad pajform som är ca 20 cm i diameter. Låt den vila i kylen i ca 1 timme.
2. Värm ugnen till 175 grader (varmluft).
3. Förgrädda pajdegen i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
4. Sjud honung, socker och smör i en kastrull under omrörning tills blandningen blir gyllengul, ca 10 minuter. Ju längre du värmer den desto hårdare blir den.
5. Häll i den hackade mandeln, rör om och ta kastrullen från värmen.
6. Fyll pajskalet med fyllningen och grädda i ytterligare 7-8 minuter, tills pajen fått en gyllene färg.
7. Låt svalna något och servera med lättvispad grädde.
Lycka till!