Det här mörka filmjölksbrödet är ett favoritbröd här hemma. Det är smakrikt, saftigt fullt med nötter, fröer, fikon, dadlar och andra godsaker. Man kan självklart variera sig och byta ut till andra nötter och frukter än de som står i receptet. Jag brukar göra 2 limpor när jag ändå håller på. 
 
Ingredienser (2 limpor):
9 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
2 dl torkade fikon
2 dl torkade dadlar
2 dl hasselnötter
2 dl vetekross
2 dl rågkross
2 dl havregryn
5 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
2 dl krossade linfrön
2 dl solrosfrön
3 tsk salt
3 tsk bakpulver
3 tsk bikarbonat
4 tsk brödkryddor
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
3. Hacka frukterna och nötterna grovt och blanda detta med alla torra ingredienser i en stor bunke.
4. Rör ner de torra ingredienserna i filmjölksblandningen.
5. Lägg bakplåtspapper i 2 avlånga brödformar.
6. Fyll formarna med smeten och strö över lite havregryn.
7. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter.
 
Lycka till!