
Vi älskar Tagliata i vår familj särskilt med oxfilé. Tagliata är en riktigt god klassiker i det italienska köket som innebär grillat eller stekt kött skuret i skivor på en ruccolabädd. Det ska serveras med parmesan och någon god dressing. Du kan självklart tillsätta andra grönsaker som du tycker om. Den är härligt lyxig men går ändå snabbt och enkelt att tillaga.
Ingredienser (4 portioner):
4 bitar oxfilé à ca 160 g, alternativt 4 entrecote à 225 g
salt och svartpeppar
smör
olivolja
1 kvist rosmarin
Crema di Balsamico
ruccola (eller andra valfria grönsaker)
parmesanost
pinjenötter
Gör så här:
1. Salta och peppra köttet. (Se till att köttet har rumstemperatur och inte kommer direkt från kylen) Stek i mycket smör på hög värme ca 2 minuter på varje sida. Lägg rosmarin i stekpannan när du vänder köttet. Ös köttet med skyn i pannan under stekning.
2. Låt köttet vila på en skärbräda några minuter.
3. Lägg upp önskad mängd ruccola (och om du önskar andra grönsaker) på ett fat. Ringla över olivolja och balsamicocrème. Salta och peppra lite.
4. Tranchera köttet och lägg det på salladsbädden. Strö över salt, riven/hyvlad parmesanost och rostade pinjenötter. Ringla över olivolja och balsamicocrème.
5. Servera direkt, gärna med något gott bröd.
Lycka till!