29 december 2020

Vodkapasta

ITALIENSK MAT PASTA

Den här Penne Vodka måste du pröva. Vodka i maten var något nytt för mig när vår dotter introducerade detta i vår familj. Jag gillade det mycket!! Det är en pastarätt med gräddig vodkasås, stekt pancetta och riven parmesanost. Vodkan tar fram sötman i tomaterna, ger lite extra sting åt chilismaken och tillför en ny spännande smak som du måste testa. 
 
Ingredienser (4 portioner):
500 g pennepasta
300 g pancetta/bacon
3-4 klyftor vitlök
10-15 cl Vodka
2 burkar hela tomater (italienska)
3 dl vispgrädde
Olivolja
Smör, ca 2 msk
Salt
Chiliflakes
Persilja
Parmesan
 
Gör så här:
1. Stek hackad pancetta i olivolja på låg värme. Efter en stund öka värmen så att pancettan får fin färg.
2. Lägg sedan i den hackade vitlöken och stek ytterligare en stund.
3. Häll i vodkan. Var försiktig! Koka upp och låt den reducera något.
4. Tillsätt tomaterna. Dela dem i lite mindre bitar och låt koka ihop ca 20 minuter.
5. Häll därefter i grädden och chiliflakes efter egen smak. Låt koka ytterligare 10 minuter.
6. Blanda i den kokta pasta (något mindre än al dente) i såsen och lägg i en klick smör.  
7. Häll i lite pastavatten och rör runt.
8. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt.
9. Servera med färsk persilja och riven parmesan.
 
Lycka till!