

Snabbt recept på en god och knäckig äppelkaka. Ingen vispning, bara röra. Äppelkakan serveras med råkräm eller vispad grädde.
Ingredienser:
1 ägg
2 dl strösocker
100 g smält smör
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
4 äpplen
Strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Rör samman ägg och socker. Tillsätt det smälta smöret och rör till en jämn smet.
4. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
5. Häll smeten i en välsmord form. Lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder. (Du avgör själv om du vill skala äpplena eller inte.)
6. Strö över lite socker, grovmalen kardemumma och lägg på några smörklickar.
7. Grädda kakan mitt i ugnen i 25-30 minuter tills den är gyllenbrun och knäckig.
Råkräm:
1/2 vaniljstång
2 äggulor
1/2 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
2. Vispa gulor, socker och vaniljfrön ljust och krämigt.
3. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.
Lycka till!